Te tudod, hogy mi fán terem a josta?


Alig ismerik páran ezt a gyümölcsöt, pedig ugyancsak egészséges - megérdemelné, hogy rendszeresen fogyasszunk belőle. Először is tisztázzuk azt, hogy mi  az a "josta"?  Mi fán terem?
Hát bizony nem fán, hanem bokron...
Mintha a köszmétét (egrest,pöszmétét,piszkét nevezzük bárhogy) a fekete ribiszkével összegyúrnánk.
Nem meglepő, hisz ezek keresztezése .
Kinézetre inkább köszméte, de kisebb, a színe pedig olyan, mint a fekete ribiszkéé. 
Nem  savanyú, mint a köszméte,  nincs az a fűszeres íze, mint a fekete ribiszkének. Ráadásul bokra nem szúrós, úgyhogy kimondhatjuk: szüleitől csupa jó dolgot örökölt.
És még a vitaminokból és ásványi anyagokból is a legjobbakat örökölte...
Ha megeszünk belőle 10 dekányit jó esetben akár egész napi C-vitamin szükségletünket fedezhetjük vele. Hát még ha rászabadulunk egy bokorra...
Sok benne a C-vitamin, a B-vitaminok közül a B1 és B2, így kiváló hatással van emésztésünkre, és még az immunrendszerünknek is jót teszünk vele.
A németek nemesítették, aztán a magyarok is próbálkoztak vala, a mi nemesítésünk a Rikő lett. Nemes egyszerűséggel: Ri..bizli és Kö..szméte... Vajon mit jelenthet - hát igen, a ribiszke és a köszméte első szótagja...Hasonlít a jostához, de a miénk fényes, és érződik ízén a fekete ribiszke fűszeres aromája. 
A josta minden olyanra jó, amire szülei. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, levest, kompótot. És persze ehetjük, ehetjük, ehetjük.....Fotó Pixabay
loading...

Megjegyzések