"Debrecenben volt színész" Szautner Máriaként született

A manapság Ausztriához tartozó Királyhidán született 1908. november 5-én, és 79 éves korában halt meg Budapesten.
Édesapja Szautner János csendőr őrmester volt, édesanyja pedig Sulyok Julianna. 
Születési neve Szautner Mária, színművészként vette fel édesanyja nevét, így lett Sulyok Mária.  Édesanyja születése után 2 évvel meghalt. Ő volt az ötödik gyermek, két nővére és két bátyja is volt. Apjuk, bár nem akart újra nősülni, a gyermekek addig mondták neki, míg végül újra megházasodott, jó értelemben mostohaanyjuk Hermina
 Schwertner lett, aki tényleg anyaként gondoskodott  gyermekekről. 

A leendő színésznő Királyhidán járta ki az elemi első két osztályát, utána átkerült egy kisváros Bruck iskolájába. Innentől már németet is tanult.
A világháború után osztrák állampolgár lett. A kislány 11 éves volt, amikor édesapja meghalt, és bár mostohaanyjuk mindent megpróbált, nem tudta együtt tartani őket. 
Egyik testvére meghalt a háborúban, a másik elköltözött, egy nővére férjhez ment. 
Ő viszont mostohaanyjával maradt. 
Az osztrák iskolában ismerkedett meg a színészettel, és itt döntötte el azt is, hogy inkább magyar színésznő lesz. Ennek az volt az oka, hogy az osztrák színdarabban szöveget tévesztett... 
Tartotta is szavát, 17 évesen már Pesten volt, és fel is vették a Főiskolára.  Nem nagyon készült pedig a felvételire, magyarul mindössze az Anyám tyúkját mondta el, és németül a Miatyánkot.  Ám úgy tűnik ez is elég volt ahhoz, hogy tehetségét felismerjék. 
A főiskola alatt nővérénél lakott, közben kettős állampolgár lett. Már főiskolásként statisztálkodott, így lehetősége volt az akkori hatalmas művészek közelében lenni.
Diplomavizsgáján meglátta a debreceni színház akkori igazgatója - és szerződést ajánlott neki. 
Mindössze egy évet töltött Debrecenben, pont az egyik legsanyarúbb időszakot fogta két, két hetenként volt bemutató, fizetés kevés - nem jól ment a színháznak.  
Aztán a nyomor elől menekülve Miskolcra, majd a Vígszínházhoz szerződött. Utána már Pesten játszott. 
Mellette tanított a főiskolán is, legkedvesebb tanítványa Molnár Piroska, és Vencel Vera volt.
Magasra tette a lécet minden területen, és elvárásaihoz ragaszkodott is. Ez persze nem tetszett mindenkinek, ezért aztán voltak bőven  nézeteltérései.  Egyenes ember volt, nem szerette a kiskapukat, és nem szerette a megalkuvást.  
Hatalmas színdarabok csodálatos szerepeit játszotta el, olyan játékfilmekben szerepelt, mint a Szeressétek Odor Emiliát, Kárpáthy Zoltán, Egy magyar nábob, Butaságom története, A kőszívű ember fiai, Mici néni két élete, Egy pikoló világos....
Rádióban is sokat foglalkoztatták, különlegesen szép, kifejező hangja miatt - és persze az a csodálatos artikuláció... 
Művészetét Kossuth-díjjal jutalmazták. Érdemes-művész,  és Kiváló művész is lett. 
Ha valaki látta a Kőszívű ember fiait, onnantól kezdve számára az anya csakis Sulyok Mária alakjával tűnhet fel... Az ő különleges szépségével, gyönyörű lelkével, egyéniségével...Fotó: Pinterest, Port.hu
loading...

Megjegyzések