Hajdúsági ételek - Csodálatos orja leves

Annak idején igazi ünnepi ételnek számított, ilyenkor persze nem sima húsos csontból készítették, hanem csontból és nyakas orjából (tarjából).
A főtt hús aztán jó csípős, házi tormával fogyasztották. Reszelt, ecetes-cukros tormával...
A levesbe ilyenkor csigatésztát főztek, ez volt az igazi.
Nem használtak még ételízesítőt, leveskockát.... zöldségekkel, fűszerekkel adták meg az ízeket...
Egy orja leves még annak is meghozza az étvágyát, aki amúgy már napok óta rá se néz más ételre.

Hozzávalók:
1 kg orjacsont 4-5 db-ba vágva
1, 5 kg csontos orja több  darabban, esetleg a húsrész bevagdalva 
3 db répa darabolva
2 db petrezselyem darabolva
1 közepes fej hagyma
1/2 fej karalábé
1/2 fej zeller
só 2 evőkanálnyi 
néhány szem szemes bors

Az  orjacsontot felrakjuk  a csontos orja hússal főni. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, megtisztított, de egyben hagyott hagymát. Annyi víz kell rá, ami az egészet ellepi. 
Ha felfőtt belerakjuk a fűszereket, ha szeretjük, akkor tehetünk bele csípős paprikát - de inkább csak utólag majd az rak bele a saját levesébe aki kedveli , mehet bele sáfrány is egy picur, ha kedveljük és szép lassan addig főzzük, amíg  jó puhára fő.
Óvatosan kiszedjük a húst külön tányérra pakoljuk, leszűrjük a levest, a zöldséget külön tálba rakjuk, a levesbe pedig tésztát főzünk - csigatésztával a legjobb. Van, aki külön főzi a tésztát vízben, de ízre így finomabb. 
A hús pedig tormával a legjobb. És ott a csont is, a szopogatósa. 
loading...

Megjegyzések