A hetvenes-nyolcvanas években 2-3 gyermek után már bérlakást kaptál

Nagyvárosokban működött a panelprogram, hisz kellett hozzá bérlakás. 
Debrecen a hetvenes években nagyon jól állt házgyári lakás   kérdésben,  rövidebb bejelentett állandó lakcímmel igényelhettél bérlakást, mint más településeken.
Várakozni persze kellett rá, elvileg családi háttértől függött mikor kaptál. Gyakorlatilag meg inkább attól, milyen összeköttetéseid voltak.
Aztán jött a hab a tortán, valamikor a nyolcvanas években lehetőség volt potom pénzért a megvásárlására is. Sokan jutottak így saját tulajdonú panellakáshoz annak idején. 
Gyermek nélkül, egyedülállóként biztos, hogy a sor végére kerültél.
Viszont minél több utód volt, annál gyorsabb volt a kiutalás is. 
Sőt, már akkor is gyorsítottak, ha csak vállaltad a második, vagy harmadik gyerkőcöt. 
És ott volt a legjobb - a harmadik picur születése esetén néhány hónap múlva már bérlakásod volt. 
Rokonságban is megesett, őket nagy szerencse érte, mert ahogy 5 tagúra kiegészült a család 2 hónapon belül már a kezükben volt a 3 szobás lakás kulcsa...
Nagy kincs volt ez, hisz el is cserélhették.  Ráadásul akkortájt még a főbérleti jog nagy szó volt, azt el is adhatták akár. A kapott pénzből pedig olcsóbb helyen házat vehettek maguknak.
Ha beadtad az igénylést, és lefizettél egy fix összeget - időnként kihírdették "ki nyert" - ezért aztán a fél Város a Tanácson tolongott megnézni a névjegyzéket, hol tart az igénylést, előrébb kerültél-e legalább.
Akinek volt ismeretsége, haverság, rokonság, puszipajtás - akár még magányosan is nyerhetett legalább egy garzonlakást. 
Ez a hatvanas-hetvenes években hatalmas segítség volt még akkor is, ha  egy házépítés   jóval olcsóbb volt, mint mostanában. Nem véletlen volt az olcsóság, nem csak az alapanyag miatt - kalákában építkeztek, nem mesterrel, segédmunkásokkal.
Aki eljött hozzám segíteni, ahhoz én is mentem. Ennyi az egész.
Így lényegesen olcsóbb lett a fizetni való. Így volt ez a bérlakásba költözésnél is. Segítették egymást az emberek, ha csak lehet - mindent maszek módon, olcsón oldottak meg.
Fotó: Fortepan/Fortepan/Kádas Tibor
loading...

Megjegyzések