Hódos Judit tv-bemondóra emlékszel még?

Mindössze 35 éves volt, mikor 3 kollégájával halálos közúti balesetet szenvedett...
1972. november végén az alábbi hír jelent meg az ország napilapjaiban:
"A Magyar Rádió és Televízió mély megrendüléssel jelenti, hogy munkatársai, Mertz Nándor rendező, Tomsits Rudolfné Hódos Judit bemondó, Varga Béla gépkocsivezető és Vinkler György szerkesztő munkájuk végzése közben autóbaleset következtében elhunytak. A Magyar Rádió és Televízió az elhunytakat saját halottainak tekinti. Temetésükről később történik intézkedés. "
*** 
Aznap, csütörtökön este 22 óra 20 perckor Aszód határában fénysorompós vasúti átjáróban egy tehervonat összeütközött a Rádió- és  Televízió személygépkocsijával, amelyet Varga Béla vezetett. 
A szerencsétlenség következtében Varga Béla gépkocsivezető (20 éves), valamint utasai: Vinkler György szerkesztő ( 26 éves), Tomsits Rudolfné Hódos Judit bemondó (35 éves) a helyszínen életüket vesztették. Mertz Nándor rendező (26 éves) kórházba szállítása közben meghalt. 
A vizsgálat akkori megállapítása szerint a balesetet az okozta, hogy a nem működő fénysorompó előtt a gépkocsivezető elmulasztotta a kötelező megállást, G. János 60 éves sorompóőr, galgamácsai lakos pedig alaposan gyanúsítható azzal, hogy nem megfelelő módon alkalmazta a kézi lámpás jelzést. A rendőrség G. Jánost őrizetbe vette, és a szerencsétlenség ügyében a vizsgálatot tovább lefolytatta. 
Hódos Judit Budapesten született 1937. július 28-án. Férje Tonsits Rudolf zeneszerző, trombitaművész volt...
 Rádiósként kezdte, és ő is a televízió első bemondónemzedékének tagja volt. Mára érdemtelenül elfeledték.
Először újságíró volt, írt rendszeresen az Ország-Világnak is, majd a Magyar Rádióban dolgozott, később pedig a Televízióhoz került.  Esténként került képernyőre, de ezen kívül vezette a TIT irodalmi séták c. sorozatot, a Válaszolunk leveleikre paródiában is megjelent. A Delta részére is készített riportokat, és egy háromrészes tv-filmben, a Honfoglalásban is feltűnt.
Hódos Judit néhány évvel a baleset előtt  egy Esti Hírlap riportban mesélt magáról pár szót.
Mielőtt a televízióhoz érkezett, előtte újságíró, rádióbemondó és filmhíradó szöveg-felolvasó volt. 
Már ekkor tudta, hogy a televízió munkatársai bonyolultabb munkát végeznek a rádiósoknál. Hisz a többiek nincsenek napi szinten milliók szeme előtt. lényegtelen hogy jó-e a sminkje, hogy milyen színű a blúza, és nem fogják kritizálni legújabb frizuráját sem. 
Egy rádiósnál minden adott, hogy adás közben munkájára koncentráljon. Egy televíziós esetében viszont rengetegen vannak a stúdióban. Sokkal összetettebb feladat.
1966-ban  reménykedett abban, hogy talán a bemondók majd narrátorok, hírfelolvasók, vagy akár konferansziék is lehetnek. 
Ettől többet kapott, halála időszakában már riportokat készített, sajnos a sikert nem sokáig élvezhette. 
Fotó: Hódos Judit, Kovács P. József, Lugossy Zsuzsa, Kudlik Júlia
loading...

Megjegyzések