Mit jelent a vastaps?

Hát amikor visszatapsolják a színészeket... Nem?

Igen is, meg nem is. A megfejtés kicsit árnyaltabb...
Régen még nem volt olyan biztonságos a színház, mint manapság, a világítás sem reflektorról ment, de később is könnyebben alakulhatott ki zárlat, esetleg egy parázsló gyufa, netán csikk is bajt  okozhatott.  
Egy tűz sokkal könnyebben pattanhatott ki,  és ami lehetséges, az meg is történik. 
Márpedig a díszletek nagyon gyúlékonyak, és maga a színpad, a függöny sem élne túl egy tüzet. Ráadásul ha a nézőtér a színpaddal egy légtérben marad ilyenkor, akkor pillanat alatt átterjedhetnek a lángok, sok száz embert veszélybe hozva.
Az 1800-as évek végén Bécsben történt egy tragédia, aminek hatására a világ összes színházában vasfüggönyt szereltek fel hogy szétválasszák a színház két terét tűz esetére.   400 ember életet követelő tűzeset a bécsi Rig színházban történt, ahol pont bemutatót tartottak, így a nézőtér tömve volt. A hirtelen terjedő lángok,  az ijedség, pánik miatt képtelenek voltak menekülni.
Innentől használták aztán a vasfüggönyt, mely az előadás végén, amint lement a tapsrend szép komótosan lehúzódik, jelezve, hogy ideje szedelőzködni, mára búcsúzik a színház. 
Nincs attól nagyobb öröm az alkotók számára, ha a legördülő vasfüggöny láttán sem hagyja abba a közönség az ünneplést, így  a vasfüggönyön lévő kisajtón keresztül lépnek elő egyenként a darab szereplői megköszönve a közönségnek feléjük áradó szeretetét.
Eredetileg a vasfüggöny leengedését követő ünneplést nevezték így, mára jelentése kicsit változott,  a szűnni nem akaró tapsorkánt hívják vastapsnak...

loading...

Megjegyzések