Miért esznek az indiaiak kézzel, és miért mindig csak egy kézzel?

Hihetetlen, de egy indiai asszony legalább háromszor főz naponta, nincs olyan, hogy hűtőben eltartanak egy ételt, mert az már állott. Mindig frissen szolgálják fel az a fogásokat. Ezen a szokáson is látszik, hogy kínosan vigyáznak a tisztaságra ezen a téren.
Egy-egy étkezés 3-4 ételféléből áll, és nem csak az ízekre, hanem a színekre is odafigyelnek. 
Főzés közben nincs kóstolás, pohárból nem isznak - a szájba öntik a vizet. Mindkét szokás amiatt terjedt el, mert úgy tartják, hogy az ember szája szennyezett. Legnagyobb szörnyűségnek számít, ha valaki csak úgy belekóstol egy finomságba.
A szájat ha kiöblítik azt nem nyelik le, hanem kiköpik. Hisz tisztátalan. 
Étkezni csak szájöblítés után lehet.
Az indiaiak nem használnak kést, villát, kanalat - csakis kézzel esznek, mert így érzik az ételt. Számukra ez legalább olyan fontos, mint az étel "megjelenése" és íze.
Tálcáról, tálkákból, banánlevélről fogyasztják az ételeket. 
Viszont mindig csak a jobb kezükkel esznek, vesznek, a másikkal nem nyúlnak az ételhez, hisz az tisztátlannak számít. 
WC-re ők is járnak, és az ezzel kapcsolatos teendőket tisztátlannak tartott, másik  kezükkel végzik. 
Ezért használják az étkezésre mindig ugyanazt a kezüket. Fotó: Pixabay
loading...

Megjegyzések