Miért néma a néma kacsa, mikor van hangja?

Amúgy "rendes" nevük - pézsmaréce, és egyenesen Mexikóból kerültek a Kontinensre.
Jobban repülnek, mint a házi kacsák, és másképp is néznek ki.
Ha kimondjuk kacsa - biztos, hogy a fehér tollú, totyogó, elég rosszul röpülő, hápogó szárnyasra gondolunk először, aztán jön a sorban a néma kacsa. 
A pézsmakacsa mindenféle színben megtalálható, sok köztük a fehér is, viszont ami nagy különbség, hogy ezek fején furcsa, húsos kinövések vannak, és arcukon nincs toll. Ezek a kinövések aztán tollazat színétől függnek, a fehéreknek élénk piros dudorok "éktelenkednek"  a pofájukon. 
Ők aztán élelemben nem válogatósak. Mindent megesznek ami előttük van. Zöldség, gyümölcs, bogarak, ebihalak, maradék főtt tészta, rizs, s minden ami a konyhára kikerül, de kedvvel dézsmálják meg akár a disznók moslékját is, és bármilyen magvat könnyebben felszedegetnek, mint a mi házi kacsáink...
Pici koruktól nagyon talpraesettek, és ha netán tyúk költi ki őket, akkor nem fogadják el anyjuknak, mennek a saját fejük után. 
Mint minden kacsa - imádják a vizet, és első időben nem olyan kényesek. 
Ő a házikacsa
Őket is háziasítottak, a minden jóval ellátott házi pézsmarécék jóval nagyobbra nőnek, mint vad társaik. A tojók akár 5 kilósak is lehetnek,  a gácsérok pedig a 7 kilót is elérhetik. 
Levesük nagyon finom, közel sem olyan kövérek, mint magyar "pajtásaik", de tűzdelve kiváló belőle a sült, a pörköltje pedig valami isteni.
S bár nem igaz, hogy némák, hisz van hangjuk: pici korukban csipognak, ez a tojóknál nagyjából meg is marad. A gácsérok viszont egyfajta sásogó, és berregéshez hasonlító hangot használnak később. 
A lényege az egésznek, hogy bár nem némák, de az általánosan ismert, megszokott házi kacsákhoz képest lényegesen csendesebbek.
Hisz egy kacsabanda ha megindul akár élelemért, akár vízért - olyan éktelen lármát tud csapni, amire a környéken mindenki felfigyel.Fotó , agr.unideb.hu, Készítette: fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - A feltöltő saját munkája, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=135320
loading...

Megjegyzések