Tollfosztás... De mitől fosztják meg a tollat?Ezt a szót lényegében mindenki ismeri, de nagyon sokan nincsenek tisztában a jelentésével. 
Azzal, hogy egy ilyen alkalommal mit, vagy miről  fosztanak, honnan, hogyan. 
Fogalma sincs sok embernek, hogy milyen aprólékos munka - nem véletlen, hogy mai napig nagyon drága a pehelypaplan...
A tollfosztás mostani szóval egy buli volt, hisz az asszonyok, lányok  összejöttek, szorgoskodnak, tépték a tollat és közben meséltek, viccelődtek, szórakoztatták egymást, és magukat. 
Na és persze falatoztak. (Mindig a házigazda készített valami finomságot, amit a munka végén elfogyasztottak, közben meg időnként süteménnyel kínálgatták a munkásokat)
A tollat úgy fosztjuk, hogy a kemény szárról letépjük a pihéket.  Így aztán  nem szúr a paplan, a párna, pihe-puha lesz. 
Innen ered  pehely elnevezés is... 
A pehely toll nagyon drága mai napig, hisz sok munka van vele.
Faluhelyen még manapság is a legtöbb helyen tollból készült párnát, paplant, vagy dunyhát használnak. 
Hisz egy falusi házban jobban ér még a hideg is - mint egy városi, távfűtéses lakásban.  Reggelre kialszik a kályha, jó szolgálatot tesz a könnyű, meleg takaró. 
A gazdasszonyok libát, kacsát neveltek, s ezeknek a tollát évente néhányszor megtépték. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bármikor meg lehetett tenni, hisz ezek a tollak előbb-utóbb maguktól lehullottak volna, csak épp akkor nem a tollpárnákba kerül, hanem a baromfiudvar földjére, szétszóródva. Azt egy hozzáértő gazdasszony bármikor megmondja, hogy mikor jó már a toll tépésre. Ez egy optimális időszak, amikor a lehető legkönnyebb a munka, és a libának, kacsának sem jelent fájdalmat.  
Utána általában normál, vagy papírzsákokba rakták a friss tollat, hogy majd télen feldolgozzák,megfosszák. 
 Először az eladó lányos házakhoz mentek, hisz a stafírung  elkészülte fontosabb volt,aztán mentek a többiekhez, hetek alatt  mindenki sorra került. Oda-vissza segítették egymást, mint minden munkával akkoriban.
Közösséget alkottak...Fotó: Fortepan Pinterest
loading...

Megjegyzések