Van ötleted milyen virágmezőn járunk?


Virágnak éppen virág, csakhogy nem a virágjáért ültették - duggatták őket. 
Hanem a magért.
Hirtelen ránézésre még akár máknak is elmehet, de valójában ez a növény a hagyma.
Általában a vöröshagymát dughagymával szaporítjuk. 
Előfordul ugyan, hogy magról is vetünk, akkor viszont apróbbak lesznek a fejek, és nagy eséllyel több gondoskodást igényel. 
Ahhoz hogy dughagymánk legyen először is hagyma mag kell. Azt pedig meg kell termelni.
Ilyenkor aztán a magot az ágyásban sűrűbbre vetik, nem úgy, mikor apróbb fejű evőhagymát termelnek. Minél sűrűbbre vetjük a magvakat, annál kisebb lesz a dughagyma.
Sokan a teljesen apróra esküdnek - állítólag egészségesebbek és gyorsabban nőnek.
A dughagymához szükséges hagymamagot is meg kell ám termelni, azt ilyen nagy ágyásokban tették. Mindegyik növényen egy-egy virágzat. 
A hagymaszár ilyenkor a levelek többszörösére megnő,  így fordulhat elő, hogy az ágyásból a hagymatermelőnek csak a válla, és a feje látszik ki . Amint felmagzott, és a magvak beértek - a virágokat levágják, szárítják. 
Hisz a növény másképp ott helyben elhullajtaná azokat - és az addigi munka kárba menne.
 Régen lefele fejjel, összekötve lógtak a tornácon. Viszont a felmagzott hagymának a hagymateste lényegében értéktelen, csak a hagymaszáron kívüli rész használható.(Érdekesség amúgy, hogy a hagyma magjának íze fajtára jellemző. A fokhagyma mag például mind kinézetre, mind ízlelésre tökéletes apróság) Fotó
loading...

Megjegyzések